Prvnípříkrmyjídloochutnání

Čas utíká jako voda. Sotva se vaši drobečci narodili a už je tady čas, kdy se začínají natahovat po talíři, na který jste si zrovna nachystali oběd. Malá očka sledují vidličku s kouskem jídla, jak putuje do vašich úst. Je to zajímavé. Chtějí to taky zkusit.

Kdy, jak a s čím začít?

Každé miminko je úplně jiné, a tak se čas, kdy začínáte s prvními příkrmy, může lišit. Světová zdravotnická organizace doporučuje počkat se zavedením příkrmů do 6. měsíce. Některé maminky začínají s příkrmy dříve, už kolem 4. měsíce. Většinou na doporučení pediatra. Některá miminka zase velký zájem o jídlo nejeví, a tak začínají později. Je to velmi individuální, ale obecně platí, že pokud vaše miminko jeví o jídlo zájem a jeví známky připravenosti, můžete s příkrmy pomalu začít.

Vypuzovací reflex

Jedním ze znaků připravenosti na tuhou stravu je, že miminko ztratilo vypuzovací reflex. Mají ho všechna miminka a zbavují se tak z pusy všeho, co není tekuté jako mlíčko. Pokud dáte svému miminku lžičku s pyré a ono to pyré jazýčkem posune ven, ještě na tuhou stravu připravené není. Maminky si často pletou tento reflex s tím, že miminku dané pyré nebo potravina nechutná, a tak v nabízení příkrmů dále pokračují. V tomto případě je ale vhodné spíše počkat a zkusit jídlo nabídnout zase za týden nebo dva.

Image

Jakou potravinu nabídnout jako první?

Na internetu najdeme spoustu doporučených tabulek, s jakými potravinami začít a jak je postupně zavádět. Samozřejmě se tyto doporučení velmi liší, jelikož jsou ovlivněny stravovacími návyky a zkušenostmi jejich tvůrci. Někdo doporučuje pro začátky s příkrmy mrkev, někdo ji zase silně nedoporučuje pro riziko zažívacích problémů. Jeden doporučuje mixovat a jiný zase metodu BLW.

Je vhodné si ujasnit, jak chceme, aby se naše miminko stravovalo a taky jakou metodou.

Nakonec v tom ale není třeba hledat velkou vědu. Prostě nakupte tak, jak jste zvyklí a něco z potravin miminku nabídněte ve vhodné podobě. Zařazujte hlavní alergeny postupně a vyhněte se nezdravým a průmyslově zpracovaným potravinám. Jinak můžete dětem nabídnout cokoliv.

Krmení lžičkou nebo BLW

Určitě jste narazili na tyto dvě metody zavádění příkrmů. Krmení lžičkou rozmixovaným pyré je klasická metoda, kdy uvaříte ve vodě nebo na páře zeleninu, ovoce nebo třeba maso, rozmixujete a v této podobě potom nabízíte a krmíte své miminko lžičkou.

Metoda BLW(=Baby Led Weaning) je narozdíl od klasického krmení lžičkou vedená dítětem. Úkolem rodiče je pouze nabízet miminku vhodně upravené a bezpečné potraviny, aby se s nimi seznamovalo. Nejenom s chutí, ale také s texturou a vůní. Jídlo se miminku nemixuje, ale podává se mu například nakrájené na hranolky nebo později na menší kousky. Samozřejmě se nejdříve upraví do měkké struktury, aby bylo pro miminko bezpečné a nehrozilo dušení.

Při BLW jí miminko to, co rodiče, a tak je důležité, aby se rodina stravovala zdravě a stolovala co nejčastěji společně. Miminka mají skvělý výhled na své rodiče a učí se tak vše nápodobou. Pokud vás tato metoda zajímá, je vhodné si přečíst nějakou literaturu (např. Vím, co mi chutná) nebo si zjistit podrobnější informace od kvalifikované osoby.

Image

Co dělat se vším tím nepořádkem?

Ať už jste se rozhodli pro jakoukoliv metodu, věřte, že se přikrmování neobejde bez nepořádku. Pod stolem, na stole, kolem stolu. Miminko častokrát skončí od hlavy až k patě od (ne)oblíbeného jídla. Nebojte se, určitě si i v tomto najdete brzy svůj řád.

Velkými pomocníky mohou být bryndáčky. S úklidem vám sice nepomůžou, ale zachytí alespoň to, co by jinak skončilo na body nebo na kalhotách. A pokud vyberete bryndák s kapsou, zachytí i to, co miminku vypadne z pusy nebo z ruky na zem. U nás najdete bryndáčky s dlouhými rukávy a kapsou s různými roztomilými vzory. Jsou nepromokavé a uchrání tak od nečistot celou horní polovinu těla vašeho miminka.

Pokud si to chcete celé ulehčit, klidně na začátku příkrmů miminko svlékněte pouze do plíny a po jídle ho přebalte a omyjte.

Image

Závěrem bych chtěla dodat, že každé miminko je originál a má jiný apetit. Jedno miminko začne hned a s chutí si dává do nosu vše, co mu rodiče nabídnou. Některá miminka jsou naopak opatrnější a s jídlem si spíše hrají, než že by něco snědly.

Mějte však trpělivost. Pokud vaše miminko prospívá, netlačte na něj s jídlem a nevytvářejte na něj tlak. To by mohlo způsobit naopak bojkot jídla.

Společný čas strávený u jídla si užívejte a vytvářejte atmosféru klidu a přijetí.